Tiedote: Hallituksen asetettava Suomelle laajakaistatavoite 

Julkaistu: 5.5.2017

Suomen Seutuverkot ry perää strategisia linjauksia ja tavoitteita tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi Suomessa. Digitalisaation mahdollisuuksia sivutaan hallituksen kärkihankkeissa, mutta tietoverkkojen kehittämiseen ei ole panostettu tarpeeksi, toteaa Suomen Seutuverkot ry:n puheenjohtaja Jarno Laitinen.

Laajakaistaisten yhteyksien merkitys yhteiskunnassa kasvaa. EU-komissio on linjannut, että jokaisessa kiinteistössä tulee olla saatavilla gigabitin laajakaistayhteys vuoteen 2025 mennessä. Myös langattomat verkot tarvitsevat toimiakseen kiinteän verkon – valokuidun.

– Valokuidun merkitys kasvaa edelleen, mutta sen hyötyjä tulevaisuudessa ei vielä täysimääräisesti ole täällä ymmärretty. Ruotsissa uusittu laajakaistastrategia heijastaa täysin EU:n tavoitetta. Vuonna 2025 lähes jokainen ruotsalainen pääsee verkkoon gigabitin yhteysnopeudella. Enää 1,9 prosenttia surffaa 100 megabitin yhteydellä ja vain 0,1 prosentilla on käytössään 30 megabitin yhteys. Samassa aikaikkunassa meillä Suomessa on tarjota massoille vasta 30-meganen nettiyhteys, vertaa Jarno Laitinen.

Ruotsissa alueellinen FTTH/B-yhteyksien kattavuus on jopa 81 %, kun Suomessa jäädään vielä 27 %:n peittoon. Laajakaistaisten yhteyksien hinnat on myös saatu kuluttajaystävällisemmäksi.

– Ruotsissa on laaja-alaisesti nähty toimivan yhteyden merkitys megatrendinä jo vuosikausia. Meillä on mahdollisuus hoitaa asia kuntoon nopeasti, mutta se vaatii niin Suomen hallituksen kuin maakuntien ja kuntien ripeää reagointia. Pienenä maana voisimme osoittaa tässä kohtaa ketteryytemme ja huolehtia, että kilpailukyky ei jää yhteyksistä kiinni, toteaa Laitinen.

Valokuitu luo tulevaisuuden toimintaedellytykset

Alueellisilla seutuverkkohankkeilla on suuri rooli toimivien tietoliikenneyhteyksien mahdollistamisessa. Toimivat valokuituverkot ovat edellytys tulevaisuuden laajakaistayhteyksille.

– Tietoliikenteen määrä tulee kasvamaan koko ajan. Valokuitu mahdollistaa tulevaisuuden kasvavien datamäärien liikenteen, olipa liittymämuoto sitten kiinteä laajakaista, 5G tai WiFi-verkko. Paikallisten seutuverkkotoimijoiden rooli on merkittävä tulevaisuuden yhteyksiä rakennettaessa ja heidän työnsä merkitys on aika tuoda esiin maanlaajuisen laajakaistastrategian muodossa, Laitinen summaa.

Lisätietoja:

Jarno Laitinen
puheenjohtaja
Suomen Seutuverkot ry  

puheenjohtaja@seutuverkot.fi 
+358 20 775 0881