Syysseminaari Tampereella 15.–16.11.2016

Seutuverkot ry:n syysseminaari pidettiin Tampereella 15.–16.11.2016 hotelli Tornissa.

Teema-ajatuksena oli ns. ”back to basics”- lähestyminen. Seminaari sisälsi konkretiaa seutuverkoille ja yhteistyökumppaneille.

Alta löydät seminaarissa esiintyneiden tiivistelmät sekä esitykset. Seminaarin kuva-aineistoa löydät sivun alareunasta.

Palautekysely on purettu. Palautegraafit löytyvät myös sivun alaosasta kuvina. Kiitämme palautteista ja meille tulleista kehitysideoista.

Esiintyjät

Miten rakennamme Suomea teollisen yhteiskunnan jälkeen?
Taneli Tikka

Myy ajatuksesi asiakkaille, työntekijöille, rahoittajille.
Muutos vaikuttaa kaikkeen: osaamiseen, tapaan organisoida ja johtaa ihmisiä sekä yhteiskunnan toimintatapoihin – se jää nähtäväksi miten nopeasti digitaalista teknologiaa hyödynnetään. Lisääntyy tekoälyjärjestelmä ja dataa pohjaavat liiketoiminnat – optimoidaan älykästä toimintaa. Sensorit tulevat rakennuksiin jne. Työ automatisoituu ja ihmisen tekemän työn muoto muuttuu – tekniikka ja robotiikka eivät korvaa koskaan kokonaan ihmisen tekemään työtä. Rutiineilta toistuvat työt ovat helposti automatisoitavissa, neuvottelut, sopiminen ja luottamuksen rakentaminen niitä ei voi automatisoida. Ihmiselle jää inhimillinen toiminta, jota ei pystytä todennäköisesti ikinä automatisoitumaan. Aivotoiminnasta aktivoituu eri alueet, kun ollaan tekemisissä koneiden tai ihmisten kanssa (pos/neg). Ihmisten kanssa aktivoituu positiivista tunnetta herättävät tunteen osat – kohtaamiset lisääntyvät. Yhteys muiden organisaation osiin ja tarve tiiviiseen tiimityöhön.

Esimerkki 1: Uber on kokeilemassa kokonaan robotin ajamaa autoa. Tesla tekee lähes samaa. Teslan kamera näkee esim. edellä ajavien autojen läpi. Tesla kerää tietoa esim. rakennustyömaista tms. Lähettää tietoa muilla autoille (Tesloille). Norja: paljon hirvieläimiä – Teslan auto väistää ja luo tulevaisuutta. Tesla kerää järjettömän paljon dataa – yhden päivän aikana enemmän dataa kuin Googlella koko historiassa.

Esimerkki 2: Kirjat ja printti siirtynyt jo digiin. Haettava, jaettava, kommentoitavissa ja koneoppimisen mahdollistaja. Navigaatiot kartan tilalle. Älykkäitä karttoja, joilla ihmiset ohjataan sisään ilman, että tiedostivat määränpäätä. Matkustus digitalisoituu – matkatoimistot muuttuvat. Matkan suunnittelu ja buukkaaminen tapahtuvat jo digitaalisesti. Valokuva ja kuvaus muuttuvat pilveen. Musiikki on levyjen sijaan palvelua. Prosessi mitä tapahtuu: kun joku asia digitalisoituu, fyysisestä asiasta tulee palvelua. Ajan sijaan laadun takaamiseen.

Merkitys sinulle:
Media ei ole enää yksisuuntainen juttu. Olemme kaikki media ja voimme kuvata mitä tahansa. Minä olen tuottaja ja mediakokemuksen päähenkilöksi. Minä kuvaan ja minä kerron. Uusi tapa ajatella ei ole enää passiivinen median seuraaja – vuorovaikutteisuus.

Maailma murroksessa:
Suurin taksifirma ei omista autoja. (Uber)
Suurin majoituspalvelu ei omista rakennuksia. (AirBnB)
Nopeiten kasvavilla pankeilla ei ole rahaa. (SocietyOne)
Jättimäisillä teletoimijoilla ei ole infrastruktuuria. (Skype, Wechat, Line)
Arvokkaimmalla kauppiaalla ei ole inventaariota tai logistiikkaa. (Alibaba)
Suuret ohjelmistotalot eivät itse luo ohjelmistojaan. (Apple, Google, jne.)

Muutos on iso liiketoiminnan takahuoneessa, uudet mallit ovat jättimäinen mahdollisuus ja vaativat vähemmän pääomaa, verkostomainen tapa toimia nousee keskiöön. Data on keskiössä ja teknologia mahdollistaja.

Ansiotulovero ei todennäköisesti ole enää kauaa toimiva verotusmuoto – osayrittäjyys, palkallinen, pirstaleinen työkuva.

Olemme joka paikassa ja jaettuna. Oppilaitokset ja yliopistot erityisesti: maisteritutkinnot viidellä tonnilla tai jopa 1500 dollaria missä vain sekä milloin vain.

Laskennan muoto muuttuu. Perinteiset konesalit joutuvat kovaan hintakisaan. Se, joka tehostaa toiminnoissaan rutiinit tehokkaimmin, pärjää. Varastointi, prosessointi ja analysointi tehdään samassa klusterissa. Tekoäly ja big data kykenee yhdistämään historiaakin niin, että analysoi uusia asioita yhdistämällä tietoa – jopa historia uudistuu.

Summasummarum:
Rutiinit automatisoidaan. Asiantuntijuus, empaattinen toiminta ja kohtaaminen jäävät ihmisen hoidettavaksi. Haavoittuvuus: voiko kaikki kaatua? Riskejä on, mutta haavoittuvaisuudessa on alettu jo ottamaan huomioon – esim. sähkön jakelu pelkästään verkosta ja erilaisia ratkaisuja on tulossa mutta vielä ei ole sattunut tarpeeksi vakavaa, että se otettaisiin vakavasti. @tanelitikka.

 

Oulun yliopisto/5G ja valokuituverkot=toivomuslista joulupukille – aina ei saa kaikkea
Harri Posti

5G yhteiskunnan näkemys liikenne, ihmiset, kodit, koulut, terveys, palvelut ja esineet/tuotteet,

Laitteiden määrä tulee olemaan valtava – isompi kuin ihmisten määrä. Langaton verkko vei kymmenen vuotta sitten noin yhden prosentin sähköstä, tulevaisuudessa 1000-kertainen. Globaali energiakysymys. Autojen välinen yhteys vrt. Tesla esimerkki Tikan esityksestä.

Kehitetään olemassa olevia, tehdään uutta.

Kasvu koneet ja kommunikaatio= keskustelevat keskenänsä, tuottavuus ja kustannustehokkuus.

Joka paikassa pitäisi päästä nopeuteen 100 Mbit/s.
Monta kyvykkyyttä tuodaan yhteen. Terveydenhoito, uuden teknologian avulla säästetään kustannuksia tai pikemmin prosessit, joilla toimintaa tehostetaan. Miten tekijät saadaan mukaan siihen ilman, että tulee pelkoja. Muutetaan maailmaa. Johtaa älykkäästi toimintaa. Johtaminen
vaatii uutta ajattelua.

Tekninen viitekehys: uudessa EU-ohjelmassa valtava määrä erilaisia moduuleja, joilla asiaa lähestytään. Liiketoimintaympäristö muuttuu – monia tulokulmia. Liiketoimintamallit muuttuvat, uutta.

Aikataulu: vuonna 2020 aikajanalla 5G-laitteet (standardin mukaiset) käytössä, standardointi menossa. 5G volyymit tulee olemaan suurimmillaan noin vuonna 2035. Miten tehdään standardi, joka on elinvoimainen pitkän aikaa.

Liki jokainen bitti siirtyy kuituun ennemmin tai myöhemmin. Riittävän lähellä pitää olla "keskustelukumppania", ja tukiasemia pitää olla. Mitä enemmän on langatonta liikennettä, niin tarvitaan kuitua taakse takaamaan toimiva verkko.

Liiketoiminnan murros: 5G muuttaa liiketoimintaympäristöä – teknologia on vain mahdollistaja, uusia palveluja, uusia spektrin käytön jakoperiaatteita, luo uusia liiketoimintamalleja.

Jotta voidaan rakentaa toimivia mobiiliverkkoja, pitää kiinteällä omistajalla olla toimiva tukiasema (esim. yliopisto). Liittymät pitää tulla joka mummolle, jotta voidaan hoitaa omat velvollisuudet kunnolla esim. kunnat, sote, jne.

Aina kun rakennetaan, pitää vetää kuidut jokaiseen paikkaan.

Verkkovalmistajat ja –operaattorit etsivät uutta kasvua sovellusalueilta? Älykäs yhteiskunta. Luodaan ja hankitaan arvoa.

Bitin arvo ei ole sama kuin toisen bitin. Miten datahinnoittelu luodaan – myydään palvelua, eikä dataa.

Mikro-operaattorivetoinen ekosysteemi: kaikkien toimijoiden osaamista, tahtoa ja halua sekä kehityspanosta tarvitaan.

Katso koko esitys

 

Terveyden, hyvinvoinnin ja digitalisaation edistäminen
Tuula Tiihonen

Siirrytään ihmisen hoitamisesta ennaltaehkäisyyn. Tavoite, ettei ihmiset sairastaisi. Nykyään sairauden hoitoa, ei terveyden hoitoa.

Digitalisaatiossa ihmisen väline on kännykkä. Sinne asiat ja palvelut, koska ihmiset ovat jo siellä. Suomalaisilta on kysytty ja suomalaiset toivovat helppoja ja käyttökelpoisia palveluja. Ihmisillä on halua hyödyntää myös sähköisiä palveluja. Maailman laajuisesti sama tilanne. Kasvuvauhti on hurja. Digiteknologia mahdollistaa merkittäviä säästöjä. Seutuverkot ja toimijat ovat näiden mahdollistaja. Näiden kehittäminen on kannattavaa, eikä edes kallista. Nyt viimeistään pitää ryhtyä toimeen.

Eniten hyödyntää niitä jotka ovat jääneet kustannusten vuoksi vaille hoitoa. Afrikka on mielenkiintoinen alue, bisnestä sinne – markkinana potentiaali.

Lääkäri ja hyvinvointi ovat taskussa. Kännykkään laboratorio. Älykännykästä tulee avain – diagnoosi voidaan tehdä sen kautta täysin.

Huomio! Suomessa koirat ovat terveempiä kuin ihmiset. Ihmiset panostavat enemmän koirien ravintoon, liikuntaan, aktiviteettiin ja hoitoon kuin omaansa.

Jokaisella on oikeus saada oma profilointi siitä mihin on taipumus sairastua jne.

Verisuonissa kulkevat mittalaitteet ovat jo maailmalla, nanokokoisia radioita, moottoreita ja virtalähteitä kehitetään. Yksilökohtaisesti voidaan analysoida ja data kertoo mitä pitää tehdä missäkin vaiheessa. Kehosi kertoo esim. milloin pilleri pitää ottaa ja laite kertoo sen sinulle.

Tulossa:
Kehitteillä the google of systems biology, tiedon yhdistäminen – tulevaisuudessa saadaan kaikenlaista ja erilaista dataa. Mittaroidaan itse kaikkea esimerkiksi unitietoja jne. Normaalia päiväelämää. Tohtori Watson. Keinoäly. IBM:n juttu. Oppii ja kerää tietoja, yhdistää niitä ja saa nopeasti kaiken kiinni. Lääkäristä tulee enemmän konsultti. Analytiikka ja palvelut yhdistyvät. Analytiikkamarkkinat. Miten tietoa tulkitaan? Maailmalla kova juttu. Keinoäly ja päätöksen tuki lääkärille ja potilaalle yleistyvät.

Jenkeissä apteekki on ollut isoissa muutoksissa, siellä saa apteekista lääkäripalveluja jne. Kaikenlaista tukevaa palvelua. Kokonaispalveluja.

Vakuutusyhtiö, pankit jne. tulee kovaa vauhtia terveysmarkkinoille ja ovat jo. Nyt pitää kehittää palveluja nopeasti. Sairaalasta pois – sairaala-aika vähenee, kun teknologiaa hyödynnetään – tulee säästöjä ja ihmiset ovat mieluimmin kotona. Etälääkärit. Geenitieto, raakadata itselle ja analytiikka sellaisena kuin haluamme. Testit tulevat kotiin suoraan kuluttajan saataville ja kuluttajat hyödyntävät omaa dataansa. Ihmiset eivät suostu enää siihen, että tiedot ovat jossain paikassa josta niitä ei itse saa.

Kaikenlaiset etämittaukset yms. tulee enemmän ja enemmän. Ennakkoluulot alkavat jo häivenemään. MeeDoc yms. käyttökokemusten myötä. Käytettävyyttä pitää vielä parantaa.

Mitkä tekijät terveyteen vaikuttavat, kymmenen prossaa on vain terveydenhoitoa. Elämätavat suurin 40 prossaa – kaikista osatekijöistä dataa. Silloin oman terveyden ylläpito ja edistäminen ovat aivan eri tasolla. Mikä arvo on sillä mitä lääkäri on tuottanut.

Sairauden hoidosta ennaltaehkäisyyn – Sitran visio.

Toiveena, että myös muilla toimialoilla olisi oikeus esim. antaa lääkettä tms. terveysagentteja, joiden takana on erilaisia tiimejä, siellä myös lääkäreitä ja fyssareita yms.

Tsekkaa:
Riskilaskuri: Suomalainen innovaatio selpelvaltimoriskin arviointiin. Millainen riski on, vaikuttaa mitatut asiat ja elintavat, mutta myös verinäytteestä otettu perinnölliset tekijät.

Palveluja henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Lääkärikäynnin prosessi muutoksessa.

Hämeenlinnan projekti. Videolinkki esityksessä.

Yksittäisistä suoritteista arvon luomiseen. Kiireesti kehitettävä sellaisia kokonaisuuksia, joilla tämä konkretisoituu ja olisi valmiina valinnanvapauden myötä.

Hoitovajeen analysointityökalu:
Omien terveystietojen perusteella suositus mitkä hoidot olisi juuri hänelle sopivat. Optimoi resurssien käyttöä ja mahdollistaa valtakunnallisen vertailun.

Esimerkki:
Helth Coach: entinen baarimikko juttelee ihmisten kanssa ja sen perusteella tehdään palvelu- ja hoitosuunnitelmaa, joka käydään läpi lääkärin kanssa ja tarvittaessa tulee terveydenalan ammattilaiset. Saa mennä koska tahansa. Pieni maksu. millainen tapa on tehokkain ja tuloksellisin? Vanhan mallin voi ja pitää räjäyttää. http://www.turntablehealth.com/

Lähes puolet terveysasemista voitaisiin lakkauttaa vuoteen 2025 mennessä ilman, että palvelut ja saatavuus heikentyvät.

Katso koko esitys

Tiivistelmät ja esitykset

Esityksien tiivistelmät

Suomen Seutuverkot ry
Jarno Laitinen

Avaus ja tilannekatsaus Seutuverkot Ry:n toimintaan

Laajakaistan toimeenpano-ohjelman vaikutukset
Ari-Pekka Manninen

Laajakaistan toimeenpano-ohjelma

Daimler Finland Oy Ab

Kuitu kotiin -liityntäverkot Daimlerilta
CTS iCPE Open multi service gateway for professional IoT-services

Netplaza Oy

Esittely

Case Lounea – historia, nykytila, tulevaisuus
Veli-Matti Viitanen, toimitusjohtaja Lounea

Case Lounea

5G ja valokuituverkot
Harri Posti, Tekniikan tohtori, Oulun yliopisto

5G ja kuituverkot

Iin kunta
Kari Kuusela

Iisi verkko

Nopea laajakaista – mitä ehtii 2019 mennessä?
Päivi Peltola-Ojala

Nopea laajakaista – mitä ehtii 2019 mennessä?

The Story of Västerbotten, AC-Net
Ida Laestander

The Story of Västerbotten

Case LPONet – historia, nykytila, tulevaisuus
Gustaf Forsberg, LPONet

Case LPONet

Terveyden, hyvinvoinnin ja digitalisaation edistäminen
Tuula Tiihonen, Sitra

Terveyden, hyvinvoinnin ja digitalisaation edistäminen

Osallistujapalautteiden tulokset

Seminaari kuvina