Kuidun kiitotie -valokuitutapahtuma Helsingissä

 

Finnet-liiton ja Suomen Seutuverkot ry:n yhdessä järjestämä Valokuituseminaari, Kuidun Kiitotie, keräsi Helsinkiin yli 250 valokuituvaikuttajaa. Molemmille järjestäjille tämän kokoinen seminaari oli uusi kokemus ja samalla valtava haaste. Osallistujien ja yhteistyökumppaneiden määrä osoitti hienolla tavalla sen, että työmme valokuiturakentamisen eteen ja hyvien, toimintavarmojen yhteyksien puolesta kaikkialle Suomeen on tunnistettu ja sitä arvostetaan.

Seminaarin avauspuheenvuoron piti Traficomin toimitusjohtaja Kirsi Karlamaa. Puheenvuorossaan hän toi ilahduttavasti esiin valokuturakentamisen tärkeyden koko valtakunnan digitaalisen infran tukirankana. Kaiken digitalisoituminen ja verkottuminen – kaiken digitaalinen palveluistuminen – tarvitsee toimivaa ja tulevaisuudenkin tarpeet täyttävää digitaalista infraa. Se on modernin yhteiskunnan perusta, ja sen avulla voimme edistää kilpailukykyä ja hyvinvointia. Datan määrän voimakas kasvu on globaali ilmiö, ja uuden teknologian tulee vastata kasvuun aikaisempaa kustannustehokkaammin, ketterämmän ja energiatehokkaammin. Digitaalisen inframme perustan muodostavat käsi kädessä valokuituverkottuminen ja tulevaisuuden mobiiliratkaisut 5G, 6G… Molempia tarvitaan ja yhdessä ne mahdollistavat digitaalisten palveluiden kehittymisen. Nyt tulisikin kiinnittää kasvavaa huomiota digitaalisten palveluiden kehittämiseen kaikilla yhteiskuntamme sektoreilla.

Avausosuudessa saimme myös terveiset Euroopan tasolta. FTTH Council Europen presidentti Kees de Waard loi katsauksen Euroopan valokuitutilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin. Eu:n alueella on noin 60 miljoonaa FTTH/FTTB-liittymää, jotka tuovat valokuitutasoisen yhteyden saatavuuden noin 160 miljoonaan kotitalouteen. Suomessa mahdollisuus valokutuliittymään on noin 25 % kotitalouksia – edellämme ovat mm Viro 28 %, Norja 37 %, Ruotsi 44 % ja Latvia 50 %. Suomi on järjestysluvultaan 12. Euroopan maista. Lisäksi tavoitteemme tulevaisuudessa on toistaiseksi varsin vaatimaton verrokkimaihin nähden.

Kaksipäiväisen seminaarimme aikana lavalla esiintyi yli kolmekymmentä asiantuntijaa, kuidun kiitotien kiihdyttäjää. Kiitos kaikille esiintyjille, näytteilleasettajille, pääyhteistyökumppaneille ja ennen kaikkea kaikille osallistujille. Te teitte tilaisuudesta toteuttamisen arvoisen. Tästä on hyvä jatkaa, ja miettiä miten ensi vuonna toteutamme syksyisen valokuitutapahtuman.

Seminaariin osallistuneet – vastaattehan palautekyselyymme 13.11 mennessä.

 

 

 

Yhteistyökumppanit


 

Näytteilleasettajat

Atea, BCC Solutions, Daimler Finland, Despro, Eltel Networks, Enkom Active, ETD Finland, Eurolaite, Finnsat, Genexis Finland, H. Vesala, Hexatronic Cables & Interconnect Systems, Huawei, Insplan, Lime Technologies, Maxivision, Naficon, Nestor Cables Oy, Netel, NSF Telecom, Sitema, Teleste, TKF, Traficom, ÅlCom

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitetty 10.11.2019